Zgodba

Zgodba o
Kavi
Kako izgleda vaše popolno jutro? Naše idealno je sestavljeno iz sončnega jutra, človeku prijazne ure in kave. Omamne dišeče kave, ki zbudi vse naše čute in nam da vedeti, da nas čaka uspešen, aktiven in produktiven dan.

Káva je napitek iz prevretih zmletih zrn rastline kavovca. Je tradicionalno poživilo, katerega pitje je za pivce obred. Različne vrste kavovcev dajejo različne plodove, kar se izraža tudi v okusu kave. Na razlike v okusu poleg vrste vplivajo tudi klimatske razmere ter podlaga, na kateri rastejo rastline. Poleg teh dejavnikov na okus kave vplivajo tudi način obiranja, obdelave zrn, skladiščenja in transporta.

Med vsemi vrstami kavovcev, ki jih je okoli šestdeset, so najpomembnejši dve vrste s svojimi podvrstami:

  • Coffea arabica, ki izvira iz Etiopije, je najpomembnejša gospodarska vrsta, ki predstavlja kar okoli 90% vse pridelane kave na svetu. Ta vrsta daje najkvalitetnejša zrna, danes pa so najbolj cenjena zrna, pridelana v Keniji in Tanzaniji.
  • Coffea canephora ali robusta izvira iz Konga in je že po imenu očitno najbolj odporna in najmanj očutljiva vrsta. Robusta vsebuje od 40–50 odstotkov več kofeina od arabice, je pa zaradi svojega bolj grenkega okusa in manj izrazite arome, manj cenjena in cenejša od arabice. Zaradi nižje cene je odstotek teh kavnih zrn bolj prisoten v mešanicah za espresso.

Kavna zrna, ki se uporabijo za pripravo napitka, po večini niso semena samo ene vrste, temveč jih trgovci zmešajo v točno določenih razmerjih.

Kaj je boljše od ene skodelice kave? Dve skodelici kave. Kava ima vonj po nebesih. Kava ne sprašuje neumnih vprašanj. Kava razume. In razumejo nas tudi tisti, ki to potrebo po dobri kavi in popolni mehki peni spravijo v resničnost, še preden zapademo v abstinenčno krizo, v stanje pomanjkanja kofeina, imenovanega “despresso”.

Espresso je ime zelo koncentrirane, grenko-sladke kave s poreklom iz Italije z začetka 20. stoletja. Beseda espresso, ki je prevedena iz italijanščine, se nanaša na hitrost in samohranilnost kave v primerjavi s počasnejšimi in bolj skupnimi metodami pitja kave. Vsak espresso je narejen po naročilu stranke, ne vnaprej. Tipično se ponudi v demitasse skodelici ali se uporablja z drugimi sestavinami, da bi ustvaril novo pijačo, kot je capuccino ali caffè correto, zato je espresso postal osnova kavne kulture v mnogih regijah.

Medtem ko se okus espressa močno razlikuje glede na kavo (vključno s praženjem), kakovostjo mletja in tehniko, ki se uporablja za njeno kuhanje, bo dobro pripravljen espresso na splošno imel težko telo, bogato teksturo in grenko-sladek okus.

Vsak espresso mora imeti na površini sloj kreme (pene), na splošno zlate do temne barve. Ena skodelica espressa je na splošno narejena s 7 do 8 gramov mlete kave in ima rezultat okrog 30 ml kave. To razmerje predstavlja visoko koncentrirano kavo, ki vsebuje več kofeina na volumen in se na splošno šteje, da je močnejša od drugače pripravljene kave.